De periode rond kerstmis en nieuwjaar

Het personeel wat niet tot de bewaking behoorde was 25 en 26 December en 1 Januari vrij van dienst. De bewaarders konden onderling van dienst ruilen om óf met kerst óf met oud en nieuw vrij te zijn. Dit onderling ruilen resulteerde vaak dat je dubbele diensten maakte zoals van ’s morgens zeven uur tot ’s avonds tien uur aan een stuk door.

Er was een bewaarder die een week voor de kerst vrij van dienst werd gemaakt, ik zal hem Jan noemen. Jan had als hobby droogbloemenstukjes maken. Deze vaardigheid ontplooide hij in het versieren van de kerkruimte en de cellenvleugels. Hij zorgde dat de gedetineerden die dit wilden, kerstversiering in hun cel kregen, zoals hulsttakjes, dennentakken, wat rode linten, tempex paddestoelen en dergelijke. Het kostenplaatje van dit alles werd betaald uit de potjes van de geestelijke verzorging. In de kerk en de cellenvleugels stonden opgetuigde kerstbomen. Aan de wanden hingen kerststukken. Jan toverde met behulp van een aantal gedetineerden en heel veel kerststukken de bajes om in de sfeer van kerstmis..

Er hing rond die tijd ook werkelijk een andere sfeer. Het was rustiger, vreemde voorvallen deden zich niet of nauwelijks voor. De koks hadden een ruimer budget om extra dingen te bereiden. De maaltijd bestond uit een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Het hoofdgerecht was in het algemeen gebakken aardappeltjes, halve kip en diverse groenten. Ook het personeel dat op die dagen dienst had kreeg dezelfde maaltijd verstrekt. Bij iedere koffie of theeronde waren er stukken amandelstaaf of gevulde koeken. ’s Morgens of en ’s avonds was er voor ieder een paar sneeën krentenbrood. Er waren instellingen van buiten, bijvoorbeeld Het leger des Heils die rond deze dagen etenswaren verstrekten. Meestal etenswaar wat in blik zat. Overdag en ’s avonds was er extra recreatie. In de nacht van oud op nieuw om 12 uur konden de gedetineerden via hun celraampje de vuurpijlen zien en horen. Er werd dan door hen ook even kabaal gemaakt door flink tegen de celdeuren te schoppen. Er deden zich geen noemenswaardige onregelmatigheden voor,  ik denk dat dit te maken had met de sfeer die door ieder gevoeld moet zijn.

3 reacties op De periode rond kerstmis en nieuwjaar

  1. Klaas de Graaff schreef:

    prima

  2. wilton schreef:

    was een prima sfeertje tonnie

  3. Therese schreef:

    Je hebt het mooi omschreven Tonny. Het was, ondanks de beladenheid van die dagen, toch sfeervol en goed eten in tegenstelling tot tegenwoordig die maaltijden.

Reacties zijn gesloten.